10 idei despre medalia fetelor de la tenis de masă. De ce nu s-au calificat încă la JO, fantomele care le urmăresc în fiecare finală și momentul neștiut cu Bill Gates

Redactor:
Andru Nenciu
10 idei despre medalia fetelor de la tenis de masă. De ce nu s-au calificat încă la JO, fantomele care le urmăresc în fiecare finală și momentul neștiut cu Bill Gates
  • Publicat:
  • Actualizat:

Reprezentativa feminină de tenis de masă a luat din nou caimacul în tenisul de masă european după ce a câștigat ieri, la Nantes, medaliile de aur pentru a doua oară consecutiv. Elevele lui Viorel Filimon au măturat cu Portugalia, scor 3:0, la finele unui meci în care cele două jucătoare de origine chineză Fu Yu și Jieni s-au înclinat în fața lui Bernadette Szocs, respectiv Dana Dodean Monteiro. Eliza Samara a dat în meciul trei lovitura finală, iar fetele au încins un dans în mijlocul țarcului de joc.

ProSport vă prezintă 10 informații despre performanța impresionantă a fetelor, date care vă ajută să plasați într-un context mai larg rezultatul obținut de o țară care nu s-a bazat și nu se va baza pe jucătoare naturalizate pentru că școala românească e vie, merge pe un management eficient și valorifică talentele din orice colț al țării.

1. Naționala feminină a României a jucat ieri a șasea finală de campionat european după 2010.  A obținut patru medalii de argint și două de aur, ultimele urcări pe podium producându-se la ediția din Luxemburg 2017 și la ediția proaspăt încheiată, ieri, la Nantes.

2. La fiecare finală jucată, în colțul tricolorelor a stat reputatul tehnician constănțean Viorel Filimon, tatăl lui Andrei Filimon, unul dintre cei mai spectaculoși jucători din istoria României. Andrei Filimon ocupă în prezent funcția de selecționer al reprezentativei masculine. Viorel Filimon a gândit excelent tactic partida cu Portugalia când a făcut foaia de joc. Le-a așezat pe Szocs și Dodean pe primele două poziții și a poziționat-o pe Samara pe a treia poziție.

Stabilită în Portugalia alături de soțul ei Joao Monteiro și de fiica lor, Lara, arădeanca a acumulat în acești ani o bază mare de date despre bagajul tehnic și strategia trupei care se antrenează în Porto și Lisabona.

3. La toate cele șase finale, echipa a fost formată, printre alte jucătoare de „gemenele” Eliza Samara și Daniela Dodean Monteiro, care au dat greutate tenisului de masă românesc în ultimii 15 ani. Ambele au fost selecționate în naționala mare de la o vârstă fragedă (16 ani), făcând joncțiunea cu lotul mare la care jucau fostele vedete ale tenisului de masă românesc, Mihaela Șteff, Otilia Bădescu sau Adriana Zamfir.

4. Toate cele șase finale de după 2010 s-au jucat sub mandatul actualului președinte, Cristi Romanescu, fost component al naționalei masculine în anii ’80. Și medaliile de aur cucerite de fete într-o altă perioadă frumoasă tenisului de masă au fost obținute tot în perioada cu Romanescu în vârful FRTM.

5. La fiecare dintre cele șase finale jucate de România, de partea cealaltă a fileului au stat, mereu, fie la Olanda, Germania sau Portugalia, câte două jucătoare de origine asiatică. Și, mai mult, mereu s-a aflat pe banca tehnică a formațiilor mai sus menționate câte un antrenor de origine chineză.

6. Medalia de ieri nu le califică pe fete la JO pentru că Europeanul nu constituie criteriu de calificare la competiția celor cinci cercuri. Fetele au strâns doar puncte, sunt în grafic pentru Tokyo, unde avansează 16 națiuni (Japonia e țară organizatoare, China e campioană mondială). În ianuarie, în Portugalia, va avea loc un turneu de calificare de unde trupa lui Filimon se poate califica direct.

7. ProSport a oferit în trecut un răspuns despre procesul de naturalizare pe care marșează națiunile din Europa. ProSport a discutat cu președintele FRTM, Cristi Romanescu, și cu antrenorul naționalei feminine, Viorel Filimon  „Există țări care le dau ceva bani și le oferă condiții să facă antrenament, chiar dacă nu stau pe continentul nostru. Țările dezvoltate economic le oferă 10.000, 15.000, 20.000 de euro prima de instalare, dar totul este relativ și diferă de la țară la țară. E o sumă pentru a vă face o idee. Preferă această metodă în dauna unei investiții pentru copiii lor, din cadrul cărora ar putea să nu iasă niciunul mare jucător. Poate gândesc că e mai rentabil să bagi banii în niște jucători care sunt mai nimeni în China, dar care pot crește valoric, așa s-a întâmplat și cu cele din Olanda, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Germania”, spunea Filimon.

„Chinezii dispun de o arie de selecție extrem de largă și le este foarte ușor să cristalizeze vreo trei formule de aceeași valoare. Din această cauză, jucătoarele și băieții care simt că nu și-ar împlini niciodată visul de a evolua pentru națională optează să plece. Cum se naturalizează atât de rapid? În unele țări simplu: Ministerul Sporturilor din fiecare țară tratează cu Ministerul de Externe! Și lucrurile sunt puse rapid la punct”, dezvolta Cristi Romanescu, președintele FRTM.

8. Cum putem câștiga în fața Chinei. „Cred că e mai greu în afara mesei de joc. Oricum, de data asta am fost mai omogeni ca niciodată, pe parcursul acestui campionat am reușit să facem trei formații diferite. Adică omul unu a jucat și pe poziția a treia, a jucat și pe poziția a doua, omul doi la fel, lucruri care mi-au ușurat întocmirea foii de joc. Mai greu e când jucătorii își spun că fiecare poate bate și tu trebuie să găsești varianta optimă și să bați cât mai ușor.

Acest 3-0 pare destul de clar, dar ați văzut că meciurile au fost disputate. În continuare Europa are posibilitatea de a bate China, doar să credem. Ani de zile am jucat împotriva a 6-7 țări care au naturalizat 2-3 jucătoare. Finalele jucate au fost cu Germania, cu Olanda, cu Polonia, cu Spania, cu Suedia, care au avut două jucătoare chinezoaice. Am pierdut cinci finale și acum am câștigat de două ori la rând. Să nu credem că de acum nu putem fi înfrânți. Prin mobilizare putem câștiga în fața Chinei. Cred că nu avem încrederea suficientă că se poate. Am demonstrat de atâtea ori, prin scor, pentru că am pierdut, dar că am fost aproape, pentru că nu am avut acel finish”, a explicat, pentru ProSport, Viorel Filimon.

9. Explicația din fruntea FRTM. Piramida valorică și o etichetă. „În sportul nostru, când sunt așa de strânse meciurile și jucăm la vârf, mereu suferim cu inima. Dar și lucrurile le facem cu inima. Le felicit pe fete, pe domnul antrenor Viorel Filimon, pe staff-ul care a stat în spatele acestui rezultat.

Le mulțumesc celor care ne-au încurajat de fiecare dată și trebuie să o spun că e a doua oară consecutiv când câștigăm acest titlu, am arătat că suntem cei mai buni din Europa și suntem pregătiți de medalie la Jocurile Olimpice. Fiecare meci e foarte greu, contează la ce nivel joci și adversarele noastre doreau să ne învingă, dar fetele s-au mobilizat exemplar, au crescut de la meci la meci, și-au dorit victoria și au vrut să arate lumii întregi că România are cea mai bună echipă de tenis de masă din Europa.

Colegii din alte federații mă felicită și mereu le spun că nu am încercat să mint valoarea, ne creștem sportivii în propria ogradă, e greu să facem acest lucru, dar am respectat piramida valorică și de fiecare dată aducem sportivi campioni. Le mulțumum cluburilor, acesta e drumul înaltei performanțe”, a spus, pentru ProSport, Cristi Romanescu, președintele FRTM.

10. În final, un moment neștiut. Povestește pentru ProSport Cristi Romanescu. „Pentru a pune într-un cadru mai larg performanța fetelor și pentru a arăta, dintr-un anumit unghi, felul în care îi încântă pe spectatori, o să vă dezvălui că în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, în sală, la un meci al Elizei, se afla și Bill Gates care a stat lângă mine și lângă antrenorul Statelor Unite, român stabilit în SUA. Era venit să le vadă pe americance, dar până la meciul lor a văzut-o pe Eliza. La final, a luat-o în brațe și a felicitat-o. În tensiunea de după meci, Samara nici nu-și dăduse seama cine a felicitat-o. Abia apoi i-am spus noi”

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care a dus la ruptură
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care a dus la ruptură
Kylian Mbappe și-a luat adio de la toată lumea, dar a uitat de cel mai important om de la PSG
Kylian Mbappe și-a luat adio de la toată lumea, dar a uitat de cel mai important om de la PSG
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: Fac ceva ce duce la rezultat
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: Fac…
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste lucruri
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste lucruri
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Adio, Edi Iordănescu. Salariu de nerefuzat propus de arabi celui mai prost plătit selecționer de la Euro
Adio, Edi Iordănescu. Salariu de nerefuzat propus de arabi celui mai prost plătit selecționer de la Euro
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×